Šahovski klub Brda


Click here for Myspace Layouts

nedjelja, 30.12.2012.

Skupština Šk Brda u utorak u 18 sati!

Nije sastanak nego skupština!
Obzirom da su svoj dolazak u utorak najavili gotovo svi članovi kluba, onda će se umjesta neformalnog sastanka održati klupska skupština.
Točan dnevni red još nije poznat, ali najvažniji su ipak spiskovi igrača za obje ekipe, kao i izbor kapetana druge momčadi.
Bit će riječi i o ciljevima u idućoj sezoni, a predsjednik Bužančić najavio je i posebnu "poslasticu", financijsko izvješće!
Na skupštini će na vlastiti zahtjev s mjesta klupskog potpredsjednika biti razrješen Ante Šarić, kao i Vjekoslav Biliškov s funkcije zamjenika predsjednika disciplinske komisije. Na te funkcije članovi skupštine izabrat će nove ljude.
Bit će znači zanimljivo, a nakon svega slijedi već opisana zakuska, uz besplatno piće za članove kluba.
Dakle, svi članovi i igrači ŠK Brda na skupštinu u utorak, 1. siječnja 2013. u 18.00.!

- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 27.12.2012.

1)Raspis za Split Open 2013. - radna verzija 2)Svebrđanski sastanak u klubu 1.1.2013 u 18.00

1) Ovo s Anandom bila je naravno šala, iako je bilo nekih koji su "popili" priču.

Ali sad ozbiljno, evo dugo iščekivanog raspisa za "Split Open 2013". Od najavljivanog amaterskog turnira do ELO 2300 neće iduće godine biti ništa jer je projekt zamrznut za neka bolja financijska vremena.
Ali zato "Split Open" ide dalje usprkos svim preprekama, a iduće godine očekuje se oko 300 igračica i igrača. Pred sobom imate radnu verziju raspisa, a službeni će biti objavljen oko 10. siječnja. Ima nekoliko promjena, povećan je nagradni fond, ali i upisnina, doduše samo za igrače van naše županije. Ukinute su upisnine međunarodnim majstorima, a najbolje je prošao ljepši spol kojem su nagrade značajno povećane.
Ali evo dakle i radne verzije raspisa:

3. OTVORENI MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI TURNIR
"SPLIT OPEN 2013"
Split, 10-18. kolovoz 2013.

ORGANIZATOR: Šahovski klub Brda, Split
POKROVITELJ: Grad Split
MJESTO IGRANJA: Hotel Zagreb, Put Duilova 23, Split, Hrvatska
VRIJEME IGRANJA: 10.-18. kolovoz 2013.
Turnir se igra švicarskim sustavom u 9 kola
TEMPO IGRE: 90 minuta za 40 poteza uz dodatak od 30 sekundi po potezu
Turnir će biti prijavljen kod FIDE za osvajanje ELO rejtinga
NAGRADNI FOND: 10.000 EUR neto(plativo u kunama)
Nagrade u eurima:
GLAVNE NAGRADE:
1.nagrada 2.000
2.nagrada 1.200
3.nagrada 700
4.nagrada 500
5.nagrada 400
6.nagrada 300
7.nagrada 200
8-10.nagrada 100

DODATNE NAGRADE:
Za najbolje učesnice: 500,400,200,100

Za najboljeg veterana(preko 60 godina): 200

Za najboljeg učesnika do 18 godina: 200

Za najbolje igrače bez ELO i < 1800: 300,200,100

Za najbolje igrače od ELO 1801-2000: 300,200,100

Za najbolje igrače od ELO 2001-2200: 300,200,100

Za najbolje igrače od ELO 2201-2400: 300,200,100
Za najboljeg IM: 200
Za najboljeg FM: 200

Nagrade nisu kumulativne!

UPISNINA ZA NATJECANJE: 50 EUR, igrači mlađi od 18 godina i svi šahisti iz Splitsko-dalmatinske županije - 25 EUR
Velemajstori i međunarodni majstori ne plaćaju upisninu

Cijene smještaja, kao i službeni raspis bit će objavljen do 10. siječnja 2013.


2) Svebrđanski sastanak u klubu u utorak, 1.1.2013. u 18 sati.
Na sastanak su pozvani SVI članovi kluba, a dolazak igrača prve i druge ekipe je OBAVEZAN.
Na sastanku će se napraviti popis igrača za obje ekipe kako bi se svi na vrijeme i bez zabune mogli registrirati za svoje momčadi i rang natjecanja.
Svatko će imati priliku izreći svoje mišljenje o tome želi li ili možda ne želi igrati, te za koju ekipu želi nastupati, a o svemu tome odlučivat će se naravno demokratski. Odlučit će se i o kapetanu druge ekipe u čemu će glavnu riječ, što je i logično, imati igrači druge ekipe.
Bit će riječi i o ciljevima kluba u predstojećoj sezoni, te o tekućoj problematici te općenito situaciji u klubu.
Svatko će imati priliku izreći svoj stav i pitanja, a uprava kluba u kompletnom sastavu iznijet će svoje viđenje situacije.

Nakon sastanka slijedi zakuska(pršut, sir, kiseli krastavci) za SVE prisutne , te BESPLATNO piće ali SAMO ZA ČLANOVE ŠK BRDA.
O količini besplatnog pića za članove odlučit će predsjednik Bužančić.
Hrana je besplatna za sve koji se zateknu u klubu na Blatinama.
Početak zakuske očekuje se oko 20.30 sati




- 20:34 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Anand na Brdima!!!



Nedavno smo na ovim stranicama najavili vijest koja će zatresti šahovsku Hrvatsku, a sada je i objavljujemo.
Brda žele dovesti prvaka svijeta Vishya Ananda!!!

Naime, katastrofalan rezultat Ivića i Čurića na turniru u Zadru duboko je zabrinuo upravu i članove ŠK Brda.
Iako je klub osigurao idealne uvjete, obojica su podbacili, te ukupno izgubili čak 37 bodova rejtinga.
Svima u klubu postalo je jasno da tako dalje više ne ide, te da su ozbiljno ugrožene ambicije kluba o povratku u elitni razred iduće godine.
Razmišljalo se i o sankcijama, ali je prevladalo mišljenje da dvojici mladih i perspektivnih igrača treba uzor i suigrač od kojeg će moći učiti i napredovati.
A kako je za Brda "dobro samo najbolje", predsjednik Bužančić povukao je neke veze i poslao sportskog direktora Ivića na pregovore sa svjetskim prvakom.
Za sada se ne zna hoće li Anand za Brda nastupiti dogodine kao igrač na 1B ligi, ili će samo savjetima pomagati igračima.



Anand bi mogao i zaigrati na "Split Open-u" 2013. godine...

- 11:54 - Komentari (2) - Isprintaj - #

utorak, 25.12.2012.

Sretan Božić!

Sretan Božić svim čitateljima ovog bloga, svim šahisticama i šahistima, te svima ostalima, "normalnim" ljudima želi Šahovski klub Brda iz Splita!!!

- 16:52 - Komentari (3) - Isprintaj - #

nedjelja, 09.12.2012.

Za Brda potpisao "Smislov"!!!

Poštovani čitatelji, vijesti iz života ŠK Brda smjenjuju se filmskom brzinom, pa je i autoru ovog bloga sve to teško pohvatati i zabilježiti. Iz dana u dan, iz večeri u večer stižu nove vijesti oko transfera igrača, izbora u HŠS-u, stanju u Županijskom savezu, raspisima za turnire, svakodnevnim događajima...
Split bez ikakve sumnje živi šahovski život punim plućima, a nosioc svega je, bez lažne skromnosti - ŠK Brda.

Ali da krenemo...
Marko Martinić(38), poznatiji kao "Smislov" potpisao je za Šk Brda i iduće će sezone igrati za drugu ekipu kluba iz ruralnog splitskog predgrađa.
Da podsjetimo one mlađe, "Smislov" je iskonski "Mornarevac" i nekad najtalentiraniji mladi igrač u gradu pod Marjanom kojeg su životne obveze odvele daleko od šaha. Nadimak "Smislov" dobio je zbog stila igra koji neodoljivo podsjeća na legendarnog prvaka svijeta Vasju Smislova. Naime, Marko je igrač "stare škole", fini tehničar, ali kad dođe do taktike njegovi napadi su kao ujed kobre.
Iako ga dugo nije bilo u šahu, nekadašnje znanje nije isparilo, u što su se mnogi uvjerili posljednjih mjeseci na službenim "cugerima" ŠK Brda.
Njegovim angažmanom druga momčad najavila je dogodine borbu za povratak u 2. ligu.

A dok se druga momčad pojačava, prva u tišini kuje planove za novu sezonu. Kostur momčadi činit će dosadašnji igrači, prekaljeni borci koji zajedno "ratuju" već godinama. Ipak, spominje se jedno pojačanje, a o kome se radi otkrit ćemo na ovim stupcima već za nekoliko dana.
Iz neslužbenih izvora doznali smo samo ovo: "Kad se dozna koga dovodimo, zatrest će se šahovska Hrvatska", rekao nam je neimenovani izvor blizak klupskom vrhu.
A dok prva i druga ekipa kuju planove, predsjednik Bužančić i sportski direktor Ivić pripremaju raspis za "Split Open 2013". Bit će gotov za desetak dana, a bit će premijerno predstavljen na turniru u Zadru, gdje bi trebali nastupiti Ivić i udarna igla ove sezone Dražen Čurić.
Sportski direktor odlučio je okušati sreću na "A" turniru, dok će popularni "Barba" ili "Mutant" kako ga od milja zovu zaigrati na "B" turniru.
........
Od ostalih događanja izdvajamo dolazak našeg velikog prijatelja Josea Fernandes de Quintera u Split.
Zabilježili smo i poraz sportskog direktora Ivića u brzopoteznom meču od potpredsjednika Čalije. Bilo je 5:3 za potpredsjednika, što i nije neko ohrabrenje za Ivića koji u Zadar ide s velikim ambicijama.
I za kraj, predsjednik Bužančić sprema se za odlazak na Izbornu skupštinu HŠS-a koja će se održati 15. prosinca.
Tiho je, kao što smo već pisali odustao od kandidature, ali na Skupštinu ide kao delegat. Pokušali smo saznati za koga će glasovati:
- Neka to ostane moja mala tajna, zagonetan je bio "Presidente"!


- 00:34 - Komentari (11) - Isprintaj - #

srijeda, 05.12.2012.

EKSKLUZIVNO: Tihomir Bužančić odustao od kandidature za mjesto predsjednika HŠS-a!

Tihomir Bužančić, predsjednik Šahovskog kluba Brda i predsjednik Šahovskog saveza Splitsko-dalmatinske županije, odustaje od kandidature za predsjednika HŠS-a.
Tiho je odluku donio nakon dugog razmišljanja, a evo i njegove ekskluzivne izjave kojom otkriva razloge svog povlačenja iz utrke za predsjednika:
- Imao sam posljednjih godina puno uspjeha u splitskom šahu. Naš klub Brda potpuno je promijenio "šahovsku kartu" Splita i Dalmacije, dijelom i Hrvatske jer već godinama igramo u 1B odnosno 1A ligi. Mi s Brda napravili smo i "Split Open", turnir koji Split nikad nije imao, a ove godine sam izabran i za predsjednika našeg Županijskog saveza. Svi ti uspjesi došli su na neki način prebrzo za mene, i to toliko brzo da nisam uspio ni upoznati većinu šahovskih djelatnika u Hrvatskoj. Osim toga imam i veliki broj poslovnih i privatnih obaveza, a smatram da bi se predsjednik trebao maksimalno posvetiti obavezama u Savezu. Bez obzira na to, nastavit ću rad na projektima u splitskom šahu i od toga sigurno neću odustati.
Želim svu sreću ostalim kandidatima, a u meni će uvijek imati iskrenog suradnika u svim pitanjima za napredak hrvatskog šaha, rekao nam je Bužančić.....


- 14:36 - Komentari (5) - Isprintaj - #