Šahovski klub Brda


Click here for Myspace Layouts

ponedjeljak, 28.02.2011.

Srijeda, 19.00, sastanak radi janjetine i prvenstva kluba

U srijedu, 2. ožujka u 19.00 održat će se sastanak svih članova i prijatelja kluba u vezi odigravanja Zatvorenog prvenstva kluba i fešte koja će uslijediti nakon turnira.
Prvenstvo će se odigrati u nedjelju, 6. ožujka. Igrat će se "švicarac" u 7 kola, a tempo će biti 10 minuta plus 5 sekundi za svaki potez po igraču.
Obzirom da se očekuje između 25 i 30 igrača, svi zainteresirani trebali bi u srijedu doći na sastanak kako bi se dogovorili o tehničkim detaljima, početku turnira i slično.
Kao što je poznato, posliije prvenstva stiže janjetina. Zato je kotizacija za prvenstvo 50 kuna i svi bi trebali donijeti novac već u srijedu, te ga predati Krunosalvu Kalinskom, koji će organizirati večeru.
Na sastanku će se odlučiti i koliko će se janjaca kupiti. Obzirom da bi nas se moglo skupiti i do 35, surova je realnost da su dva janjca malo.
Zato i ovim putem pozivamo sve da dođu u srijedu kako bi se dogovorili o svemu.

p.s. ponesite lovu!

- 12:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 21.02.2011.

Dva pečena janjca

Za desetak dana, točnije od 4-6. ožujka odigrat će se na Blatinama 1. Prvenstvo šahovskog kluba Brda.
Prvenstvo je zatvorenog tipa, pa pravo nastupa imaju samo članovi Š.K.Brda.
Igrat će se "švicarac" od 7 kola s tempom od 15 minuta plus 10 sekundi za potez po igraču, a točan datum igranja odredit će se do kraja ovog tjedna.
Nakon turnira svi članovi kluba ići će na zajedničku večeru(lokacija će također biti određena do kraja tjedna), a po prvi put od osnutka kluba, dakle od studenog 2006. godine, jest će se janjetina!
Da podsjetimo, na prvoj velikoj klupskoj fešti u prosincu 2006. jeo se fažol s kobasicama. Nekoliko mjeseci kasnije "platio" je i prvi odojak, kojeg se jelo u još nekoliko navrata. Baš zbog toga su i neki zlurado komentirali da bi se klub trebao zvati "Odojak", a ne Brda.
U nekoliko navrata jela se i pečena tuka, pa sarme, pizze, topli sendviči, ćevapčići i svinjske bržole, ali baš nikad do sada janjetina.
Svi smo u klubu mislili da će se to dogoditi tek kad država, pa s njom i naš mali kolektiv izađu iz recesije, ali eto dogodit će se to u najdubljoj krizi, kad smo se najmanje nadali.
Iako nerado ističemo pojedince, treba reći da je najzaslužniji za ovaj pothvat MK Krunoslav Kalinski, 1. tabla druge momčadi Brđana. Kruno je na sebe preuzeo teret pronalaženja sponzora. I nadljudskim naporima je uspio i osigurao sponzora za jednog janjca!
Drugog će financirati sami članovi, odnosno igrači na prvenstvu kluba. Zato je kotizacija za nastup 50 kuna, a nagradi fond ne postoji.
Ipak, pobjednik će dobiti nekakvu zadovoljštinu, najvjerojatnije mogućnost izbora prvog "bokuna" iz teće, dok će drugoplasirani zaraditi "paprčak".
Inače, nastup na prvenstvu OBAVEZAN je za sve članove kluba osim za one koji imaju stvarno dobro opravdanje za izostanak s turnira.
Ne može se samo dati 50 kuna i "doć ist", jer bi onda ispalo da se okupljamo radi hrane, a ne radi šaha.
I za kraj, klupsko rukovodstvo razmatra slanje pozivnica nekolicini prijatelja kluba što će također biti određeno do kraja ovog tjedna.

- 14:21 - Komentari (29) - Isprintaj - #

nedjelja, 20.02.2011.

Večeras na Blatinama svešahovska pomirba!?

Događaji na lokalnoj šah-sceni smjenjuju se iz sata u sat. Tako se nakon velikih svađa čelnici klubova vraćaju kakvoj-takvoj komunikaciji.
Nakon niza uvredljivih komentara sa svih strana na ovom blogu javnosti se prvi obratio Jozo Barać s idejom opće pomirbe i povratka dijaloga među šahistima.
Odgovorio mu je Tiho Bužančić, a oba teksta prenosimo u cijelosti i u izvornom obliku:

Josip Barač
Ponukan sramotnim i uvredljivim komentarima želim otvoreno i sa punim imenom i prezimenom ,a ne kako to rade razbijači šahovskog jedinstva.Poštovani šahisti i prijatelji šaha ,nakon dugo razmišljanja sam ipak odlučio napisati nekoliko rečenica o stanju šaha u Splitu,okolici, Županiji, jer mnogi i neznaju pravo stanje. Moja želja i dužnost kao člana UOHŠS da šahovska situacija bude bez obzira na teška vremena što bolja, zato Vas molim da se svi predstavnici klubova nađemo na jednom skupu na kojem bi se trebali dogovoriti o zajedničkom uvažavanju pojedinaca kao i klubova.Ovakovo stanje je neodrživo i šteti i ugledu i interesu klubova, a po sposobnostima nas i naših igrača trebali bi biti u samom vrhu Hrvatskog šaha.Molim kandidate za Županijsko vodstvo da sjednu i da nađu zajedničku ,a za šah i najbolju opciju ,a da osobna prepucavanja bace u koš,da to bude opcija za naše mlade i stare igrače, to su škole, tuniri i samo turniri ,šahisti nisu plaćeni političari pa da moramo između sebe ratovati.Pokažimo svi skupa zrelost godina koje nosimo.I u drugim županijskim savezima ne cvatu ruže ,ali nigdje nisam pročitao toliko negativnosti i mržnje kao kod nas. Polazim od sebe da je Mravinski klub spreman surađivati sa svim klubovima i pojedincima koji to i iskreno žele,svi smo mi imali i dobrih i loših trenutaka ,stoga mislim da bi bio red da se u razmišljanjima ujedinimo SVI ZA ŠAH. Bio bi sretan ako ovo bude pozitivno utjecalo na svih nas i očekujem podršku,sve loše odbacimo, nije demagogoja nego ljubav i iskrenost. Josip Barač



Tihomir Bužančić
Dragi Jozo!
Lijepo je bilo čitati tvoje pomirbene tonove i želju da se šahovske strasti smire, ali bi isto tako bilo fer i korektno da si naveo tko je zapravo vatru raspirio i što ili tko je uzrok trenutnoj nesuradnji.Ne želeći nikakve svađe i podjele jer ti to Jozo dobro znaš, to nije moj stil odgovaram na tvoj poziv na suradnju nudeći rješenje postojeće pat pozicije u kojoj se našao županijski šah.Naime, ti u svom tekstu pozivaš na uvažavanje "pojedinaca kao i klubova" i ne sumnjajući u tvoje dobre namjere javno te pozivam da uvažiš predstavnike klubova na županijskoj izbornoj skupštini i njihovu legalnu odluku da za novog predsjednika izaberu BT-a, a ne da okolo prijetiš da dok si ti živ BT neće biti predsjednik (rekao si to KK), jer to nije najbolji način stvaranja podloge za buduću suradnju člana UOHŠS i ŽP.Nadalje u svom tekstu moliš "kandidate za Županijsko vodstvo da sjednu i dogovore se" , ali više ne postoje nikakvi kandidati već legalno izabrani predsjednik i ako stvarno to što pišeš" nije demagogija nego ljubav i iskrenost " OTIĐI U PONEDJELJAK UJUTRO U URED ZA REGISTAR UDRUGA, OPOZOVI DVIJE SMIJEŠNE PRITUŽBE NA LEGALNOST SKUPŠTINE TEBE I TVOJIH PRIJATELJA RP I MM, te na taj način odblokiraj dugotrajan proces rješavanja predstavki i žalbi na rješenja koji nas vjerojatno čeka. U tom slučaju ŽŠS neće biti u stanju funkcionirati,a sve se to može izbjeći na način koji sam predložio.
Eto to je, dragi Jozo , interes ŠAHA , te da radimo na organizaciji turnira, kupova, prvenstava itd., a ne da opstruiramo taj isti ŠAH.
Ukoliko uistinu postoji volja za jedan takav potez, da se izdignemo iznad vlastitih egoizama, slobodno se možemo što se mene tiče naći i sutra i iako je nedjelja dogovoriti se o budućim šahovskim ciljevima i načinima zajedničkog djelovanjau Županiji ali i na razini naših gradskih klubova.


- 09:51 - Komentari (32) - Isprintaj - #

subota, 19.02.2011.

Detalji o domarini

U posljednje vrijeme bilo je puno komentara u vezi plaćanja domarine u Šahovskom domu na Blatinama, pa da onda i to razjasnimo.
Domarinu od 20 kuna mjesečno uveli su šahovski klubovi Mornar i Brda kako bi osigurali nesmetanu opskrbu strujom, ali i nabavku inventara. U dogovoru nije sudjelovao treći klub, A1 Split, i to iz objektivnih razloga.
Naime, nakon sad već legendarne skupštine ŽŠS-a prorijedili su se zajednički sastanci, a obzirom i na dotadašnje sastančenje na kojemu nije donešena nijedna konkretna odluka u vezi bilo čega, vodstva Mornara i Brda bila su prisiljena konkretizirati stvar.
Svim posjetiocima doma poznato je da u dijelu prostorija koje je koristio A1 nema struje već mjesecima.
Zamjenske reflektore koji sada svijetle kupio je Tiho Bužančić, a montirao ih je uz pomoć braće Matas.
Svima je poznato i da je u ostalom dijelu prostorija već dva puta bila isključivana struja zbog neplaćanja.
Jednom je struju iz svog džepa platio također Tiho Bužančić(malo više od 2.500 kuna), a nedavno je struja plaćena iz prikupljene domarine, doduše uz malu pomoć također Tihe Bužančića.
Istina je da će grad Split financirati održavanje prostora, ali se Šahovski dom našao u kompliciranoj situaciji.
Naime, grad je još lani uplatio dio tih sredstava, ali na račun kluba A1. Kako je njihov račun blokiran, taj novac je nestao, odnosno dijelom poslužio za odblokiranje njihovog računa. I ŠK. Mornar imao je neraščišćenih odnosa s gradom, ali sad se situacija napokon raspetljala i ove godine moglo bi biti drukčije.
Ali dok se to ne ostvari, domarina je jedini način normalnog funkcioniranja prostorija.
Osim toga, svi posjetitelji znaju da u klubu ima samo desetak šahovskih satova.
Za one koji ne znaju, to su sve satovi ŠK.Brda, i to oni s kojima Brđani igraju na službenim natjecanjima.
ŠK Mornar uopće nema satova, dok ih A1, prema tvrdnjama njihovih članova, ima između 30 i 40, ali su pod ključem.
Kad se situacija s plaćanjem HEP-u stabilizira, novcem iz domarina kupovat će se i šahovski satovi kako bi svi mogli normalno igrati, a i kako bi klubovi imali satove za natjecanja.
Isto tako kupovat će se i drugi inventar, ovisno o potrebama.
Što se tiče transparentnosti uplaćivanja i trošenja sredstava, prilikom svake uplate pojedinac dobiva pečatiranu potvrdu, a svi plaćeni računi bit će kopirani i izvješeni na oglasnoj ploči.


- 14:39 - Komentari (12) - Isprintaj - #

petak, 18.02.2011.

Blog Š.K. Brda proglašen najpopularnijom šahovskom stranicom u Hrvatskoj!

Dragi šahisti, šahovski radnici i prijatelji, ovim putem vam Š.K. Brda zahvaljuje na čitanosti i posjećenosti našeg bloga.
Kao što vidite iz naslova, naš blog je u posljednje vrijeme najpopularnije šahovsko štivo na internetu u našoj zemlji.
Zato ste zaslužni svi vi, bili komentatori ili samo čitatelji.
Kad smo već kod toga, primijećeno je da je komentara sve više, ali i da se uporno ponavljaju neke "greške u koracima". To su naravno psovke koje nikako da iskorijenimo iz svakodnevnog vokabulara, pa ni naši nevini komentari nisu ostali pošteđeni.
Tako smo u proteklih nekoliko dana jednostavno bili prisiljeni izbrisati nekoliko uvredljivih komentara.
Napravili smo to teška srca, ali tako je naredio predsjednik Bužančić, a kad "presidente" nešto naredi onda nema hoću-neću, nego briši i gotovo!
Zato još jednom molimo sve komentatore da se uključe u rapravu, ali argumentima, a ne beštimama.

- 09:40 - Komentari (11) - Isprintaj - #

utorak, 15.02.2011.

Tiho opet platio struju iz svog džepa, umirovljenici zamalo "linčovali" Čurića!

Novi skandal na Blatinama, u ponedjeljak je HEP opet iskopčao struju!
Brzom intervencijom račun je plaćen, pa će od danas klub opet raditi "normalno".
Račun naime nije bio plaćen na vrijeme jer još nije bila prikupljena "domarina" za veljaču, pa je nedostajalo novca.
Do sada je naime skupljeno oko 1.500, a račun za struju je oko 2.000 kuna. Tiho je zato prikupio sredstva od domarine, a iz svog džepa platio ostatak. Da podsjetimo, Tiho je već jednom iz svog džepa platio račun HEP-a, a još uvijek čeka na povrat sredstava od bratskog kluba Mornara. To je doista samo formalnost, ali eto, predsjednik Brda po drugi put je zavukao ruku u vlastiti džep i "osvijetlio" prostorije.
Nestanak struje u ponedjeljak razbjesnio je najvjernije pohoditelje Šahovskog doma na Blatinama, umirovljenike.
Naime, otkako je početkom godine uvedena domarina, umirovljenici je zaista disciplinirano plaćaju. Uglavnom daju po propisanih 20 kuna Draženu Čuriću, u klubu poznatijem kao "mutant". Mutant je prikupljeni novac predavao na šank, višim klupskim instancama i doista nije imao veze s nestankom struje.
Ipak, kad se u ponedjeljak navečer pojavio ispred kluba(neosvijetljenog), dočekalo ga je 50-ak penzionera. Sijevali su bijesni pogledi i psovke upućene mutantu, a neki su čak predlagali i linč!
Mutant se jedva spasio bijesne gomile, i to skokom kroz prozor u "mrak Šahovskog doma". Tako je Čurić, inače baš od tih istih umirovljenika prozvan "Šahovskim kraljem Ovčica" skoro doživio linč. Trebat će očito neko vrijeme da se vrati povjerenje između "kralja" i njegovih "ovčica".

- 14:08 - Komentari (38) - Isprintaj - #

četvrtak, 10.02.2011.

Brulić definitivno odlazi, kapetan Krnić ostaje u prvoj ekipi

Događaji se smjenjuju ko na traci, a najnovija vijest je da Denis Brulić definitivno odlazi iz Š.K. Brda.
Tako bi prva momčad trebala izgledati ovako:
1.Šarić
2.Berczes
3.Plenković
4.Ivić
5.Čurić
6-8. Šušak,Katavić, Krnić

Nakon niza loših stigla je i jedna dobra vijest. Zdenko Plenković je naime dobio ispisnicu od Casper-a i ovih dana će biti službeno registriran za Š.K.Brda.

- 13:41 - Komentari (13) - Isprintaj - #

Novi skandal: Mucić se žalio i doveo u pitanje Županijsko prvenstvo!

Tiho Bužančić otišao je u četvrtak ujutro u zgradu Županije kako bi preuzeo rješenje o imenovanju nove uprave Županijskog šahovskog saveza. Nije ga dobio jer su poraženi s posljednje skupštine uložili žalbu!
Još se ne zna zašto, a svi koji su bili na skupštini svjesni su da je sve prošlo pošteno i da je nova uprava izabrana legalno.
Ali poraženi ne priznaju poraz i nastavljaju opstruirati šah i sve šahiste u županiji. Kako smo već pisali, bez primopredaje ne može se nastaviti s aktivnostima. Iako su spremna sredstva za organizaciju Županijskog prvenstva, ono se ne može organizirati zbog opstruiranja bivše uprave Županijskog saveza.
U šahu je nekad stvarno teško predati partiju, a izgleda da je našim "velikim šahovskim radnicima" još teže predati vlast koju su desetljećima obnašali.
Ali kao što se partija na kraju ipak mora predati, morat će i oni popustiti.
Samo zar ne bi bilo lakše bez blaćenja vlastitih obraza?

- 12:51 - Komentari (4) - Isprintaj - #

srijeda, 09.02.2011.

Izvještaj Disciplinske komisije Š.K. Brda: Mucić neda pečat, a Petrov zajedničke prostorije ponudio Gradu!

Baš kad smo pomislili da su sramotni događaji na skupštini Županijskog saveza zaboravljeni i da smo napokon uplovili u mirne šahovske vode, demantirao nas je izvještaj Disciplinske komisije Š.K.Brda.
Naime, u redovnom mjesečnom izvješću koje komisija daje upravi kluba na uvid, piše da će se poražena strana žaliti na izbor novog predsjednika.
Da podsjetimo, na skupštini je Tiho Bužančić pobijedio Mira Mucića 17:14 i postao novi predsjednik Županijskog saveza. Ipak, kako kažu naši "disciplinci", poraženi će tvrditi da je izbor bio nelegalan. Ne zna se još na temelju čega, ali kao da se poraženi nisu dovoljno osramotili već na skupštini. Naime, ničim izazvani vrijeđali su Bužančića od početka do kraja skupštine, a izrazi su pregadljivi i za ovaj blog.
Ali nije im dosta, idu dalje i svjesno opstruiraju rad nove uprave Županijskog saveza.
Evo i primjera.
Tiho Bužančić i Ivica Brkić otišli su prije nekoliko dana u zgradu Županije Splitsko-dalmatinske kako bi dogovorili njihovu pomoć oko odigravanja Županijskog prvenstva. Dobili su obećanje kako neće biti problema te kako će dobiti financijsku pomoć.
Međutim, da bi se to i ostvarilo nova uprava treba od stare dobiti papire, pečat, broj računa i sve ostalo neophodno za normalno funkcioniranje.
Ali Mucić Bužančiću ne želi dati pečat dok mu ovaj ne da Rješenje iz Županije o izboru nove uprave Županijskog saveza. Sve je to u redu, iako stvarno nije jasno čemu se Mucić nada. Na skupštini se pošteno borio i izgubio i nikom nije jasno šta se zapravo čeka s primopredajom.
Jer šahisti su željni igre, ovako se samo odugovlači, a bez primopredaje papira ne može se odrediti termin "Županijskog".
Iz tabora poraženih čak su Bužančiću poručili da mu neće još dati papire, ali da sponzori slobodno uplate novac na račun Županijskog saveza.
Ha ha ha, drugi komentar nije potreban.

Druga točka u izvješću Disciplinske komisije tiče se odnosa sa bratskim klubovima A1 i Mornarom. Nakon niza sastanaka proteklih mjeseci nije dogovoreno ništa. Ipak, članovi uprava bratskih klubova otišli su u zgradu Banovine bez znanja uprave Š.K.Brda i navodno predložili gradu da preuzme zajedničke prostorije na Blatinama.
Od toga srećom neće biti ništa, a navodno je to učinjeno kako bi se A1 izvukao iz velikih dugova. Poznato je naime da u dijelu prostorija koje bi trebao koristiti A1 nema struje, kao i da je klub dužan igračima, hotelima itd. Šteta, svi se nadamo da će se Poštar izvući, to je matični klub mnogih igrača Š.K. Brda.
Ali teško s ovakvim postupcima uprave. Možda bi mogli razmisliti o istinskoj suradnji s Brđanima, umjesto postupaka iza leđa i razgovora s figom u džepu. Možda bi ovo prvo i pomoglo u rješenju bar dijela problema, ali im izgleda to još nije palo na pamet. Svejedno pozivamo na dijalog i ovom prilikom. Jedini uvjet je iskrenost i da traje manje od 90 minuta.
Što se tiče Mornara, "disciplinci" navode sve bolje odnose i zajedničko rješavanje financijskih problema.

- 17:33 - Komentari (9) - Isprintaj - #