Šahovski klub Brda


Click here for Myspace Layouts

srijeda, 15.09.2010.

Završila 1.B liga: Brda četvrta, pehar izmakao za pola boda

Šahisti Brda završili su nastup na 1.B ligi na četvrtom mjestu. Momčad i klupsko vodstvo jednoglasni su - ostvaren je veliki uspjeh. Nakon crnih slutnji oko ispadanja prije početka natjecanja, Brđani su pokazali kako su već u prvoj prvoligaškoj sezoni postali stabilna i respekta vrijedna ekipa.
Poslije uvodnog poraza 1:5 od Dubrovnika uslijedile su pobjede nad Vukovarom, A1 Splitom, Šibenikom i Velebitom.
U 6. kolu uslijedila je prva meč lopta, derbi s vodećim Varaždinom. Poraz od 3,5:2,5 mnogi su doživjeli kao krah prvoligaških ambicija.
Ali ne i momci iz ruralnog splitskog kvarta. Pobjeda u 7. kolu nad prvim favoritom Pulom od 3,5:2,5 vratila je Brđane na diobu drugog mjesta i omogućila im novu meč loptu, u 8.kolu protiv Gorana iz Bibinja. Na žalost, poraz od 3,5:2,5 ostavio je samo teoretske šanse za ulaz u 1.A ligu u posljednjem kolu. Trebala je Brđanima pobjeda nad Mladosti iz Ernestinova od 6:0, te neodlučen ishod meča Goran-Pula da bi bili drugi. Ali vrijedilo se boriti i za treće mjesto koje je donosilo zlatni pehar.
Brđanima je trebala bilo kakva pobjeda, a da Goran i Pula ne odigraju neodlučeno.
Goran je pobijedio Pulu, ali Brđani su odigrali samo 3:3 i na kraju završili četvrti. Ostao je mali žal radi pehara, ali i čevrto mjesto uspjeh je kakvom su se nadali samo veliki optimisti.
Treba reći i kako je atmosfera u momčadi bila izvanredna, a igrači su pokazali i primjerno ponašanje u svakom pogledu.
Slijedi rekapitulacija i osvrt na pojedinačne rezultate:
1.Ibro Šarić 3/9
- Ibro je rezultatski podbacio i izgubio 16 bodova rejtinga. Bio mu je ovo jedan od najslabijih turnira u karijeri, a izgubio je tri partije u dalekim konačnicama. Dugo nije igrao, a i nije se, kako je sam rekao, nadao ovako jakoj konkurenciji na prvoj tabli. Usprkos svemu, Ibro je jedna od najjačih klupskih karika i najzaslužniji što su se Brđani uopće i plasirali u 1.B ligu. Te pobjede, kao i Ibrin karakter ne zaboravljamo i i Ibru ćemo, nadamo se, dugo gledati u dresu Brda.
2.David Berczes 6/9
Mađarski dvadesetogodišnjak oduševio je čim je stigao najavom kako će napraviti 9 iz 9 i rečenicom: "Mama mi je rekla da se svaki dan moram baviti sportom". Na to su se neki nasmijali, a neki mu ponudili da dogodine povede i mamu.
Napravio je 6 iz 9 i osvojio 6 rejting bodova. Brda su u njemu dobila upravo igrača kakvog su tražili. Igrao je beskompromisno bez obzira na boju figura i može se reći da je baš oduševio. Jedini poraz doživio je u posljednjem kolu. Nije mu bilo lako, ali utješio ga je kapetan plativši mu "Sprite".
Davida definitivno ne damo nikome, i ako on to bude htio, i on će idućih sezona igrati za Brđane.
3.Denis Brulić 4/8
Denis je izgubio 3 rejting boda, ali je rezultatski zadovoljio. Pobjeda protiv Dimitrijevića iz Pule i nekoliko remija donijeli su ekipi važne meč bodove. Ostao je doduše i dojam da je mogao i više, odnosno da se u njemu krije potencijal za velike domete. Nije uspio do kraja "opustiti ruku", pokazati zube (Kojotove?) ali bez njega borba za opstanak bila bi surova realnost.
4.Željko Šušak 1/6
Ovo definitivno nije bio Šukijev turnir. Izgubio je 24 rejting boda i ništa mu nije polazilo za rukom. U prvom kolu izgubio je remi poziciju protiv Bendera i kola su krenula nizbrdo. Posljednja prilika za povratak bila je u 5. kolu protiv Velebita, ali je Šuki izgubio potpuno dobivenu poziciju protiv Senjskog amatera. Ipak, ekipa bez Šukija ne bi bila ista i nadamo se brzom povratku "Velike bijele psine" u staru šahovsku formu.
5.Mateo Ivić 5,5/8
Sportski direktor igrao je - direktorski.
Najbolja peta tabla na turniru, plus 18 rejting bodova i performans od 2393 oduševili su svih, a najviše predsjednika Bužančića koji je Iviću već nakon pola turnira rekao: "Ti si svoje odradio, možeš uživati godinu dana na lovorikama".
Može se reći da je sportski direktor jedan od najzaslužnijih za veliki uspjeh Brđana.
6.Borivoj Katavić 2/5
Katavić je, kao i Ibro i Šuki, rezultatski podbacio, iako nešto manje od spomenutog dvojca. Izgubio je 9 rejting bodova, a jedina svijetla točka bila je pobjeda nad Vlaićem iz Šibenika. Da je bar Kata taj bod "premjestio" u 8. kolo u meč protiv Gorana, Brđani bi danas bili u 1.A ligi. Ali kao i Ibri i Šukiju, ni Kati nećemo zaboraviti "minuli rad" i lanjskih 10/12 u 2.ligi.
7.Dražan Ćurić 6,5/8
Danima prije lige "maltretirao" je kapetana Krnića: "Hoću li zaigrati, kad ćeš me ubaciti u ekipu"?
A kapetan ga je, na žalost svih protivnika, ubacio u 2. kolu. Tad je počeo "Povratak mutanta". Pobjeda za pobjedom, uz pokoji poklonjeni remi protivnicima kad su mečevi već bili dobijeni, nagnali su kapetana da ga od milja nazove "mutantom". Gazio je sve po redu, a neke partije čak nije želio dobiti "normalno", tehničkim potezima, već je stvarao ljepotice.
Najbolja 6. tabla turnira, plus 19 rejting bodova i performans od 2396 poena bacili su sve u trans.
8.Ivan Krnić 0,5/1
Kapetan se ubacio u ekipu u posljednjem kolu, kad nam je trebala pobjeda od 6:0. Nije uspio, remizirao je i osvojio 1 rejting bod, ali je i remijem najavio kako će sam na sebe dogodine najozbiljnije računati.

Ivan Krnić - kapetan
Kapetan je dužnost obavio bolje nego se itko nadao. Izgubio je živaca gledajući "triler mečeve" i bio je na raspolaganju igračima 24 sata dnevno. Pokušao je neke i psihološki podići, a koliko je uspio pokazat će vrijeme. Nakon odlaska Ante Šarića s mjesta kapetana zbog profesionalnih obveza, Brda su zaista dobila kapetana na kojeg mogu računati u godinama koje dolaze.

- 12:53 - Komentari (8) - Isprintaj - #

četvrtak, 09.09.2010.

Uživo s 1B lige: Brda na pragu senzacije, četiri kola prije kraja Splićani na dugom mjestu!

Solaris je proključao, šahisti Brda zabilježili su u petom kolu i četvrtu uzastopnu pobjedu!
Nakon uvodnih 1:5 protiv Dubrovnika, Brđani su nanizali četiri uzastopna trijumfa. Padali su redom "Vukovar" s 3,5:2,5, "A1" 3,5:2,5, "Šibenik" 4,5:1,5 i "Velebit" iz Senja s 5:1!
Brđani su nakon pet kola na drugom mjestu s 8 meč bodova iza Varaždina s maksimalnih 10. Splićane s periferije u četvrtak očekuje obračun upravo s Varaždincima, a eventualna pobjeda dovela bi ih na prag ulaska u 1A ligu. Bilo bi to veliko, ogromno čudo, senzacija nad senzacijama, jer su Brđani u natjecanje ušli kao sedmoplasirana momčad po rejtingu.
Da podsjetimo, natječe se deset klubova, dva prvoplasirana ulaze u 1A ligu, a dva posljednja ispadaju u regionalne 2. lige.
Brđani su u Solaris stigli samo s jednom namjerom, da opstanu i dogodine opet zaigraju u istom natjecanju, s "velikim dečkima".
Kako je počelo, i to se činilo kao san, ali kao da je nakon toga proradio toliko puta spominjani splitski dišpet.
Zaigrali su momci kao da su radioaktivni, a protivnici su padali kao snoplje.
Opstanak je definitivno osiguran već u trećem kolu u gradskom derbiju protiv A1, a trijumf protiv domaćina Šibenča na bacio je navijače Brđana u ekstazu.
Rutinskih 5:1 protiv Velebita doveo je Brda u pravu šansu za ulazak u viši rang.
Dok se piše ovaj tekst ostalo je 14 sati do dvoboja s vodećim Varaždincima, a na sastanku nakon večere pričalo se kako bi i neodlučeno bio dobar rezultat.
Kapetan Krnić odbacio je sve kalkulacije i igračima u jednoj jedinoj riječi rekao što od njih sutra očekuje:
JURIIIIIŠŠŠŠŠŠŠŠ!



- 00:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 03.09.2010.

Uživo s 1.B lige; Berczes stigao i najavio 9 iz 9!

Kapetan, bivši kapetan i sportski direktor došli su u Solaris dan prije ostalih, kako bi provjerili kvalitetu smještaja i ishrane i dočekali pojačanje, Mađara Davida Berczesa. Čim je izašao iz automobila, nakon sedam sati vožnje iz Budimpešte, Berczes je zapitao:
- Možemo li mi biti prvi na ovom turniru?
- Teško, ali dobro je i da budemo drugi, odgovorio mu je sportski direktor Ivić.
- Oooo, pa dobro je, onda sigurno ulazimo, rekao je Berczes.
- Možda, ali od deset ekipa tek sedmi smo po rejtingu, Ivić je uzvratio.
- Uh, počeo je vrtiti glavom Berczes, ali već sekundu kasnije ponudio rješenje i za taj problem:
- Onda ću se ja potruditi da napravim devet iz devet!
Kapetan Krnić nije izdržao ovu provalu optimizma a da se ne nasmije. Kapetan je inače na posljednjem sastanku u Splitu poručio igračima:
- Iz ekipe ne vadim samo strance, svi ostali u slučaju loše igre letite na klupu!
- Vi tamo niste šahisti, vi ste GLADIJATORI!!!!, urlao je kapetan, a živce je potpuno izgubio kad mu je jedan član ekipe predložio da žrtvujemo jednog prvokategornika na prvoj tabli:
- Slušaj, već sam jednog člana lani poslao u k.... zbog takvog prijedloga!
Burni sastanak završen je mirno, vraćamo se u zbivanja u Solarisu, večer prije početka natjecanja.
Prethodnica je ispitala smještaj i prehranu i zaključila da je sve u najboljem redu. Željno se očekuje dolazak ostatka ekipe u subotu ujutro, a najviše predjednika s punim takujinom džeparca.

- 22:32 - Komentari (1) - Isprintaj - #