Šahovski klub Brda


Click here for Myspace Layouts

ponedjeljak, 25.01.2010.

Brda napuštaju Brda

Šahisti Brda uskoro će napustiti svoj privremeni dom u Imotskoj 28. Vodstvo kluba odlučilo je naime da klub više ne može plaćati najam prostorija te da je to preveliko opterećenje za ionako skromni budžet.
Tako će 1. ožujka klub i formalno napustiti kvart po kojem je dobio ime.
U tijeku su zato pregovori s Gradom kako bi klub napokon dobio dostojne prostorije za svoje aktivnosti. Prvi "pick" su prostorije na Pujankama, nekorištene od izgradnje (20 godina), koje su u potpuno ruševnom stanju. Čim stignu papiri Brđani će krenuti u akciju i uređenje prostora. Ali osim dobre volje trebat će i novca. Prostor ima oko 140 metara kvadratnih i trebat će možda i par stotina tisuća kuna za potpuno uređenje. Zato na Brdima prevladava ideja da se za početak uredi bar tridesetak kvadrata pa ostatak malo po malo.
Vijest o novim prostorijama razveselila je mnoge splitske šahiste. Ne samo jer su Pujanke nešto bliže centru grada već i zbog sadržaja koji će se u novim prostorijama nuditi.
Tako je planirano uređenje prostorije za nepušače, prostorije s računalima opremljenim šahovskim bazama i spojenim na internet i slično.
Nove prostorije imat će i kuhinju u kojoj će dominirati veliki, pravi profesionalni špaher. Članovi su naime zaključili da im je dosta potucanja po raznim birtijama kod organizacije fešta i veselica. Odsad će se sve fešte organizirati "na domaćem terenu".
Na sve to trebat će ipak malo pričekati, dijelom zbog administracije, dijelom zbog nedostatka sredstava. Zato i ovim putem ističemo da su sve donacije dobrodošle, makar i u vidu moralne podrške.

- 11:28 - Komentari (8) - Isprintaj - #

petak, 15.01.2010.

Miroljubiva koegzistencija

Vidim da je blog Š.K. Brda sve čitaniji i da je komentara sve više. Bravo, bravo, samo tako nastavite, konstruktivna rasprava uvijek dobro dođe.
Priča se ovih dana u splitskim šahovskim krugovima o, za neke iznenadnom, dolasku Brulića na Brda. Pa tako kruže i glasine o nekakvom otimanju igrača i slično. Da se sad opet ne bi stvarala zla krv objasnit ćemo što se zapravo dogodilo i zaključiti ovu priču. Brulić je naime prije pet mjeseci najavio upravi Mornara odlazak iz kluba. Na kraju lige to je rekao i kapetanu, a s tom činjenicom bili su upoznati manje više svi odgovorni u klubu. Rečeno mu je čak i da oko ispisnice neće biti problema. Svi su u Splitu znali da Brulić nakon ove sezone odlazi iz Mornara. Svi, pa tako i naš predsjednik Tiho. Nakon konzultacija s upravom i igračima, Tiho je već prošle jeseni razgovarao s Brulićem. Zatražio je od njega samo da u slučaju odlaska iz Mornara prije angažmana negdje drugdje prvo razgovara s Brdima. Tako se i dogodilo, a opis pregovora u prethodnom je članku. Eto, to je istina i o tome više nećemo.
Idemo dalje u duhu prijateljstva i miroljubive koegzistencije...


- 10:43 - Komentari (9) - Isprintaj - #

utorak, 12.01.2010.

Brda dovela Brulića!

Prošli članak bio je naravno šala. Moram to napomenuti jer su neki ozbiljno shvatili "pregovore" s Magnusom i Judith. Neće oni na Brda, ali oće netko drugi. Naime, Brđani su sve dogovorili s Denisom Brulićem i on će od ove sezone nositi dres Š.K.Brda. Brulić je posljednjih nekoliko sezona bio najbolji igrač Mornara, a posljednje dvije sezone bio je i najbolja 1. tabla 2. lige jug!
"Brula" je veliko pojačanje, kako u igračkom tako i u logističkom smislu. On je naime i dokazani šahovski sudac, a i informatički najpismeniji član kluba.
Pregovori s Brulićem bili su teški, ali nije ni čudno, obzirom da su se svi otimali za njim. Više od sat vremena trajalo je natezanje oko njegovog dolsaka. Treba biti pošten i priznati, Brula je nadmudrio jako Brđansko izaslanstvo u sastavu Bužančić-Ivić. Dogovor je bio da se predsjednik i sportski direktor nađu s Brulićem u jednom kafiću u 17.30.
- Dobro, ali nas dvojica ćemo se nać u pet da razradimo strategiju, rekao je predsjednik sportskom direktoru.
Ivić je na mjesto sastanka došao već u 16.45, i u kafiću zatekao - Brulića umjesto Tihe!
Brula je očito nanjušio njihov dogovor i nije im dao nikakvu priliku za dogovaranje. Kad je i Tiho stigao u birtiju, bilo je prekasno za sve. Brđani su morali pristati na Brulićeve zahtjeve iako su se nadali da će ga bar malo smekšati u financijskim zahtjevima.
Prevladalo je mišljenje da takvo pojačanje ne smiju ispustiti zbog nekog sitniša.
I tako je Brulić postao novi član Brda, što se odmah i proslavilo u klupskim prostorijama.
Da sve bude u klupskom duhu pobrinuo se Mlađo Matas koji je čim smo mu predstavili Brulu kao novo pojačanje rekao:
- Šta će nam ta bljuvotina od igrača???
Naravno da se nitko nije naljutio jer svi znaju da je Mlađi slaba točka Plenki, za kojeg se intimno nadao da će doći na Brda umjesto Brulića!
Što je tu je, momčad je pojačana, a za 1. B ligu trebat će angažirati još jednog stranog velemajstora. Ideja je puno, ali nema žurbe, pred Brđanima je i prijelazni rok u lipnju.

- 15:14 - Komentari (15) - Isprintaj - #

petak, 08.01.2010.

Magnus i Judith na Brdima?!!!

Vrijeme slavlja je za nama, a nakon velikih pobjeda i plasmana u 1.B ligu, na Brdima prevladava jedno pitanje: Kako dalje?
Naime, 1. B liga puno je jača od natjecanja u kojima su Brđani proteklih godina "rasturali" protivnike. Glavno je pitanje kako se pojačati. Atomska postava u sastavu Šarić, Ivić, Šušak, Krnić, Katavić, Ćurić ipak izgleda ide u ropotarnicu povijesti. Naime, klub se mora pojačati da bi ostao u višem rangu natjecanja, iako na Brdima neki žele i instant juriš na 1. A ligu. Sve ovisi o financijama, o čemu brine predsjednik Bužančić. A sad konkretno o imenima: Brđani u startu žele još jednog velemajstora kako bi uz Ibru Šarića zacementirali prve dvije table. Spominjalo se puno imena, a prvi kandidat je slovenac Luka Lenič. Neki pak smatraju da nam treba jači igrač.
Ekskluzivno prenosimo razgovor Ibre Šarića i Ivana Krnića iz Skradina prošlog listopada:
- Šta će nam Lenič na prvoj, treba nam neko jači, neko ko će napravit 6,5 iz 9 na prvoj. Pa neću valjda ja radit punte "doli", nek ih rade velemajstori, za to i dobivaju lovu, objasnio je Krpo GM Šariću.
- Pa ko će ti napravit 6,5 iz 9 na prvoj??? Možda jedino Magnus Carlsen, odgovorio mu je Ibro, ništa ne sluteći.
Krnić, inače klupski glasnogovornik, razgovor je odmah prekinuo i sportskom direktoru Iviću i dopredsjedniku Anti Šariću naložio:
- Hoću Carlsena!
- Ma šta ti je, on bi tražio nekoliko tisuća eura, pojasnio mu je Šarić.
- I ja sam za Magnusa!, povikao je sportski direktor Ivić.
- Dva protiv jednog, krećemo u realizaciju transfera, sretan je bio glasnogovornik.
I tako su počeli pregovori s Carlsenom. Bilo je teško, Norvežanin je tražio puno, ali Brđani su umjesto golog keša ponudili i druge sadržaje, poput obilaska splitskih gospodarsko-kulturnih znamenitosti, između ostalog i željezare u Sućurcu.
Magnus je bio oduševljen i finalizacija dogovora je pri kraju. Neslužbeno doznajemo da bi ugovor trebao biti potpisan do kraja prijelaznog roka.
Ali nije samo Carlsen želja Brđana, već i Judith Polgar, prva dama svjetskog šaha. Nju je kao pojačanje, kako šahovsko tako i psihološko, predložio, Šuki, 4. ploča atomske momčadi.
Šuki, inače poznat kao borac bez straha i mane, i jedini igrač pobjedničke momčadi koji cijelu 2009. godinu nije doživio poraz!, ovako je pojasnio svoju viziju:
- Treba nam neko ko će grist, čupat svaki bod. Šta će nam remizeri! Judith je takva, gledao sam njene partije, a i nju samu pomalo, i ona je pravo pojačanje za Brda, ustvrdio je prekaljeni "fajter".
- Tako je, nećemo zečeve!, potvrdio je glasnogovornik Krnić i izdao upravi novu naredbu:
- Dovedite i Judith!
- Rečeno-učinjeno, uprava se bacila na posao.

...nastavak slijedi


- 13:11 - Komentari (4) - Isprintaj - #

petak, 01.01.2010.

Brda prvoligaš!!!!!!!!!!!

Šahovski klub "Brda" iz Splita pobjednik je kvalifikacija za ulazak u 1."B" šahovsku ligu. Uz Š.K. Brda u viši rang ušao je i "Velebit" iz Senja. Turnir je održan u hotelu Zagreb u Splitu 28. i 29.12., a sudjelovala su četiri pobjednika regionalnih liga. Regiju istok predstavljala je "Sladorana" iz Županje, regiju centar Sljeme-Agroproteinka iz Zagreba, a regiju zapad "Velebit" iz Senja.
Kvalifikacije su počele dramatično, a najveći favoriti, Zagrebčani, posrnuli su već na prvom koraku odigravši s Velebitom samo 3:3. U isto vrijeme Brda su deklasirala Sladoranu s 5:1 i tako stekla veliku prednost. Drugo kolo donijelo je visoku pobjedu Velebita od 5:1 nad Sladoranom, dok se u drugom meču vodila ogorčena borba za svakih pola boda. Meč se "ljuljao", na početku se činilo da će Zagrepčani pobijediti Splićane, ali kad je na 6. tabli Dražan Ćurić pobijedio iskusnog Bogdana Božinovića, sve se okrenulo. Domaći kao da su ubacili u petu brzinu, a obrana gostiju povijala se kao lišće na vjetru. Velemajstor Ibro Šarić svladao je na prvoj tabli bivšeg slovačkog veleposlanika u Hrvatskoj Jana Banasa i bilo je to 2:0 za Brda. Uskoro su Željko Šušak i Borivoj Katavić na 3. i 4. tabli remizirali, a goste je pobjedom nad Dariom Dutinom dotukao Mateo Ivić. Završilo je 4:2 za Brda koja su se tom pobjedom i teoretski plasirala u viši rang.
Posljednje kolo donijelo je meč vodećih Brda i Velebita. Senjani su domaćima ponudili da odigraju neodlučeno, 3:3, što je i njima osiguravalo plasman u viši rang. Tada kapetan domaćih, velemajstor Ante Šarić povlači jedinstven potez, vrijedan nagrade za fair play.
Šarić odlučno odbija ponudu gostiju kako se ne bi narušila regularnost i kako bi i Zagrebčani imali šansu za prolaz. Njima je naime trebala visoka pobjeda nad Sladoranom, a u slučaju visoke pobjeda Brda nad Velebitom oni bi se umjesto Senjana plasirali u 1. ligu. Očito ni sami nisu vjerovali u takav rasplet, iako su imali veliku priliku. Odigrali su naime sa Sladoranom samo 3:3, a Brđani su, iako su osigurali plasman, deklasirali i Velebit s 5:1. Da su kojim slučajem Zagrebčani dobili goste iz Županje s 4:2, radovali bi se oni, a ne Senjani.

Organizator kvalifikacija bio je Š.K. Brda, a turnir je protekao u pravoj šahovskoj atmosferi, s puno ljubitelja drevne igre koji su oba dana do vrha ispunjavali turnirsku dvoranu. Šahovski klub Brda inače je osnovan prije tri godine, a klub je svake godine napredovao u viši rang. U 2007. godini Brđani su osvojili 4. ligu, godinu dana kasnije 3. ligu, a ove godine i 2. ligu. Glavni sponzor kluba i prijatelj nekolicine igrača iz momčadi je splitski gradonačelnik Željko Kerum.


Poštovani čitatelji, na ovim stranicama uskoro slijedi rekapitulacije cijele sezone s osvrtom i na pojedinačne dosege svih članova kluba u svim segmentima!!!!!!!

- 17:24 - Komentari (4) - Isprintaj - #